Se spune despre Vulcanii Noroioși că sunt diferiți de fiecare dată când îi vezi. Geografia zonei în continuă schimbare, relieful bizar, unic, face multe filme SF să pară mai plauzibile. Oamenii locului înțeleg bolboroselile vulcanilor și spun mai departe povești înspăimântătoare despre căpcăuni și guri de iad. Călătorii doar se minunează de fenomen și revin curioși în zonă ca să se bucure mereu de o priveliște nouă, însă la fel de captivantă.
Scurtă excursie pe Lună
Pentru un decor fotografic ieșit din comun, Vulcanii Noroioși depășesc orice așteptări. Craterele furioase care eliberează din când în când șuvoaie de nămol dau impresia de spațiu cosmic, de altfel, admirat de turiști care vin de departe pentru o excursie pe Luna din Buzău.
Cum reușește natura să ne ofere acest spectacol unic? Vulcanii Noroioși reprezintă niște formațiuni construite de gaze naturale, ce provin de la o adâncime de peste 3000 de metri în pământ. Acestea pătrund solul argilos, iar datorită presiunii și a întâlnirii cu apa din pânza freatică, se creează acea expulzie caracteristică vulcanilor. Apoi, în contact cu aerul, nămolul se usucă, creând aceste formațiuni conice, de forma vulcanilor.
În Buzău, formațiunile vulcanilor sunt împărțite în două rezervații naturale, Pâclele Mari și Pâclele mici. Ca să le localizăm pe harta României, acestea sunt poziționate în Depresiunea Berca, din Subcarpații de Curbură, la o distanță de aproximativ 30 de km de orașul Buzău.
Drumul către Vulcanii Noroioși
Pentru o călătorie către tărâmul selenar al Vulcanilor Noroioși, planul sună cam așa: 18 km pe drumul național DN10 Buzău, până la Sătuc. De aici, urmează 8 km pe drumul județean Sătuc – Berca – Joseni – Policiori, 5 km pe drumul comunal DC Policiori – Pâclele mici, virăm la stânga, mai parcurgem 3 km și ajungem la Pâclele Mici, apoi 1 km înainte pentru a ajunge la Pâclele Mari.
Drumul este accesibil, Buzăul primitor, iar Vulcanii dau pe afară de entuziasm. Voi, gata de aterizare?