Țara Luanei nu este un spațiu bine definit pe hartă. De fapt, nici nu are nevoie. Trăiește atât de viu în memoria colectivă încât indicatoarele sau marcajele ar fi inutile.
Situată undeva în zona localităților Aluniș (comuna Colți), Nucu (comuna Bozioru) și Ruginoasa (comuna Brăiești), Țara Luanei este o îmbinare de-a dreptul fascinantă de legende, basme și fenomene paranormale care gravitează în jurul vestigiilor rupestre și al monumentelor naturale. „Un panteon natural și spiritual cu locuri mitice și mistice, în care, odată intrat simți fiorii primelor ceremonii arhaice”, spune prof. Mihai Mîncu, și nu greșește deloc.
E nevoie de spirit explorator (sau de un ghid priceput) pentru a descoperi vestigiile rupestre din Buzău. Majoritatea sunt risipite printre dealuri, bine ascunse. Nimeni nu poate spune cu exactitate numărul schiturilor și așezărilor străvechi din această zonă, însă se spune că aici ar fi cea mai mare concentrație de locuințe monahale din spațiul românesc. Printre ele, Bisericuța lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul și Agatonul Nou, îndeamnă la întoarcerea la sacru. Deși nedocumentate, poveștile locale spun că aceste așezări au aparținut dacilor și funcționau ca locuri de ceremonii. În secolul IV au fost transformate de creștini în spații ortodoxe.
Cum ajungi
1. Pornești din Valea Buzăului pe DN10 prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69) – Aluniș (DC 71), apoi, ca să ajungi la Nucu, ve urma Drumul Comunal DC 78 și DC 90 prin Muscelul Cărămănesc – Budul – Scăieni – Fișci, iar în cele din urmă, pe DC 85.
2. O alternativă o reprezintă Drumul Național DN 10 la Măgura, urmat de Drumul Județean DJ 203L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru, continuând pe DC 85 spre Fișci și Găvănele, la Nucu.
Exercițiu de imaginație
Nimic nu e sigur, nimic nu e clar în Țara Luanei. Însă incertitudinea e doar primul pas către povești nemaipoimenite, nu? Nouă ne place să:
- alegem o potecă
- urmăm poteca până la prima grotă sau formă de relief neobișnuită (iar în Buzău sunt muuuulte!)
- ne imaginăm povestea ei
Nu ne ascundem, am construit povești cu geto-daci, elfi, extratereștri, uneori i-am și împrietenit. Cert e că lăsăm creativitatea s-o ia la goană și se simte excelent.
Hai și voi, pe când o poveste din Buzău?