Vestigii ale unei lumi demult dispărute, Trovanții sau Babele de la Ulmet sălășluiesc la doar 50 de kilometri de Buzău. Cunoscuți în folclor sub diverse denumiri precum „pietrele vii”, „gorgoane”, „ciuperci”, trovanții sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formele lor inedite, variate şi misterioase. Fiecare trovant e unic si spectaculos, iar imaginația fiecăruia e libera sa vadă in ei sfere, oua, reptile, păsări, melci, balene, rachete, farfurii, tobogane, coloane si multe altele.
Pentru geologi, trovantii sunt la fel de fascinanți pentru ca poarta in ei o parte din povestea Carpaților si a unei vechi mari Paratethys, de mult dispărută. Acum mai bine de 12 milioane de ani, râuri ce veneau din munți aduceau, la vărsarea in acea mare, nisip si mâl, formând delte in care s-au acumulat cantități foarte mari de sedimente in care au început sa se formeze, in adâncime, trovantii, in condiții particulare de porozitate si circulație a apelor subterane. După milioane de ani, eroziunea i-a scos treptat la suprafața in microforme de relief, in care putem vedea stratele de nisip si concrețiunile de gresie, adică trovantii, ce mai păstrează in interiorul lor urmele de curenti si fosilele marii demult disparute. Mai rezistenti la eroziune dacat nisipul in care sun prinși, trovantii vor continua sa dăinuie si sa ne fascineze, chiar daca unii dintre ei se desprind si se rostogolesc in vale. Forme asemănătoare ca geneza pot fi găsite si la Brebu, Telega, Breaza, in Prahova sau la Costesti si Otasau, in Vâlcea. Dar in fiecare zona trovantii sunt unici si merita descoperiți si admirați.
Popularizat relativ recent, în anii 80, grupul stâncos a fost comparat cu Babele din Munţii Bucegi grație asemănării formelor lor. O legendă a locului ii descrie drept „trecători spre lumea de dincolo”, un hotar al unui tărâm magic ce îşi deschide porţile şi în care doar oamenii cu suflet curat pot pătrunde şi îi pot desluşi tainele ascunse. Adevărate sculpturi ale naturii, Trovanţii sunt cu siguranţă parte dintre minunile ascunse ale Geoparcului Tinutul Buzăului ce aşteaptă să fie descoperite.
Cum putem să ajungem la ele?
Trovanţii se află pe raza satului Ulmet, în comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Drumul durează, cu maşina, aproximativ 40 de minute. Apoi, pornind din satul Ulmet, turiştii trebuie să parcurgă la pas un traseu de 30 de minute, urmând îndeaproape indicatoarele. După ce străbat Poiana Valea cu Trestie, pot întrezări deja primii trovanti rostogoliti din varful dealului. Scările de lemn construite în inima pădurii sunt ultimele obstacole pe care le au de parcurs pentru a admira Babele de la Ulmet în toată splendoarea lor. Urcuşul poate părea puţin dificil, însă vă garantăm că priveliştea fabuloasă merită acest efort din plin.
În plus, vă asigurăm că vă veţi încărca cu o energie neaşteptată. Nu știm dacă este o energie magică, despre care vorbesc legendele ținutului, sau una pământească, dar cu siguranță veți avea parte de o experiență frumoasă, în inima naturii, într-un loc ca de pe altă planetă sau din alte timpuri.
Bine de știut:
Cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are doi metri.